Turun Vasemmistoliitto ei hyväksy sairaanhoitopiirin lomautuksia

Torsdag 2013-10-03 - Elias Laitinen


Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johto suunnittelee koko henkilöstön lomautuksia vielä tämän vuoden joulukuulle. Sairaanhoitopiirin hallitus päätti 24.9., että henkilökunnan vapaaehtoiset palkattomat säästövapaat otetaan käyttöön ensi tilassa. Hallituksen oikeisto poisti äänestyksen jälkeen kohdan, jonka mukaan henkilökuntaa ei lomautettaisi vuonna 2013. Tänä vuonna toteutettavia lomautuksia vastaan olivat vasemmiston edustajat, yksi keskustan ja yliopiston edustajat. Hallitus ei kuitenkaan päättänyt, että lomautuksia tulisi käyttää tämän vuoden aikana.

Kunnallistoimikunta katsoo, että sairaanhoitopiirin johdon suunnittelemia lomautuksia ei tule toteuttaa, vaan palkkakulujen säästöjä tulee hakea ensisijaisesti kannustamalla henkilökuntaa vapaaehtoisiin palkattomiin säästövapaisiin. Lomautusuhka ja –päätös vähentää henkilökunnan halukkuutta säästövapaisiin, jolloin niiden vaikutus menojen leikkaukseen vähenee merkittävästi. Lopputuloksena ei todennäköisesti saavuteta parempaa tulosta kuin pelkillä säästövapailla. Lomautusten käyttö venyy aivan loppuvuodelle, kun taas säästövapaat voidaan ottaa käyttöön heti.

Hyvän henkilöstöpolitiikan ja henkilökunnan työmotivaation ylläpitämiseksi on myös tärkeä pidättäytyä lomautuksista, jotka rasittavat varsinkin pienituloisten hoitoalan työntekijöiden taloutta.

Nyckelord: lomautukset, sairaanhoitopiiri, Varsinais-Suomi, Vasemmisto, Turun Vasemmistoliitto


Kommentarer

2013-10-05 12:20  Jaakko Koskimies

Mielestäni Turun Vasemmistoliiton kunnallisjärjestön olisi selkeämmin sanouduttava irti kaikista hankkeista, joilla sairaanhoitopiirin kustannuksia rahoitetaan henkilöstön kukkarosta.

Sairaanhoitopiirillä on 29 osakaskuntaa, jotka ovat luvanneet asukkailleen sairaalapalvelut ja niiden rahoituksen. Nyt nämä kunnat näyttävät haluavan kyllä sairaalapalveluita asukkailleen, mutta eivät maksaa niistä aiheutuvia kustannuksia. Oivallinen keksintö on luvata kuntalaisille sairaalapalvelut ja maksattaa alibudjetoinnin seurauksena ylittyvät kustannukset sairaalan henkilökunnalla. Näinkö sairaanhoitopiirin luottamushenkilöjohto ja sen osakaskunnat aikovat toteuttaa kunnallista demokratiaa ja kansalaisten tasa-arvoista kohtelua?

Jos sairaanhoitopiirin osakaskunta ei kykene vastaamaan lupaamiensa palveluitten kustannuksista, olisi toki reilumpaa myöntää asia eikä maksattaa palveluita sairaalan henkilökunnalla.

Näkisin mielelläni, että Vasemmistoliitto olisi vaatimassa, että sairaanhoitopiirin osakaskuntien on maksettava osuutensa keskussairaalan todellisista menoista. Säästövapaatkin vain huonontavat henkilöstön selviytymismahdollisuuksia jo muutenkin ylikuormittavista työtehtävistä ja vahvistavat harhaista mielikuvaa, että henkilöstön "ylisuuret" palkkakulut ovat sairaalan talousvaikeuksien syynä.

Siis mieluummin korkeampi veroprosentti kuin menoleikkaukset ja palveluiden huononnukset!

2013-10-09 12:44  Elias Laitinen

Olemme yrittäneet tuoda juuri tuota esiin, että sairaanhoitopiirin talousvaikeudet eivät ole henkilöstön syy eikä niitä pidä myöskään henkilöstöllä maksattaa. Turussa olemme johdonmukaisesti vastustaneet terveydenhuollon tietoista alibudjetointia niin sairaanhoitopiirin maksujen kuin omien palvelujen kohdalla. Mutta yritetään jatkossa tuoda tätä vielä selkeämmin esiin!


Kommentera inlägg


Namn:*

Hemsideadress:

E-postadress:

Meddela gärna om kommentarer via e-mail.