Vasemmistoliiton valtuustoryhmä: Turun uuden kaupunginjohtajan puututtava sosiaaliseen ja alueelliseen eriarvoistumiseen

Fredag 2017-09-15 kl 11:30


KANNANOTTO
11.9.2017
Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmä

Turun kaupunginjohtajahaku on auki 20. syyskuuta saakka. Vaikka julkisuudessa on jo spekuloitu uuden johtajan nimillä, odottaa Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmä, että kaikki hakijat ovat selvillä ja päättää vasta sitten, kenen taakse asettuu. 

Ryhmä edellyttää tulevalta kaupunginjohtajalta vahvaa käytännössä osoitettua kokemusta kunnallishallinnon johtotehtävistä. Pelkkä kelpoisuusehdoissa todettu ”perehtyneisyys kunnallishallintoon” ei siis riitä. Vasemmistoliiton ryhmä haluaa kaupungin johtoon henkilön joka on sitoutunut julkishallintoon. 

Vasemmistoliiton ryhmä katsoo, että kokoomuslaiset kaupunginjohtajat Mikko Pukkinen ja Aleksi Randell ajoivat virassaan liiaksi elinkeinoelämän etuja. Kumpikin myös siirtyi Turun kaupunginjohtajan virasta elinkeinoelämän etujärjestön johtoon, Pukkinen EK:n ja Randell Rakennusteollisuuden palvelukseen. Suomessa on viimeaikoina nähty useiden julkishallinnon johtavien viranhaltijoiden loikkaavan julkisesta virasta myös sosiaali- ja terveysalan yhtiöiden johtotehtäviin.

-Emme halua kaupunginjohtajaksi elinkeinoelämähakuista uraohjusta, vaan julkishallintoon sitoutuneen henkilön, Vasemmistoliiton ryhmä alleviivaa. Se on pitänyt esillä ns. karenssiajan lisäämistä uuden kaupunginjohtajan johtajasopimukseen, jotta loikkaaminen virkakauden jälkeen kaupungin kanssa kilpailevan tai sille palveluja myyvän yksityisen tahon palvelukseen voitaisiin estää. 

Kokoomuslaisten kaupunginjohtajien aikana huomio on kohdistunut liiaksi yksityisiin kaupunkikehityshankkeisiin Turun keskustassa – rakennusteollisuuden ja muun elinkeinoelämän etujen auliiseen palvele-miseen. Julkinen asuntorakentaminen on puristettu lähes olemattomaksi. Tonttipolitiikalla ja kaavoituksella on tuettu yksityistä rakentamista. Asuinalueiden julkiset palvelut ja asumisviihtyvyyden kehittäminen on laiminlyöty. Palveluita on leikattu ja yksityistetty. Kaupungin koulut eriytyvät ja eriytyminen uhkaa myös varhaiskasvatuspalveluita, joita kovaa vauhtia yksityistetään. 

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä toivoo uudelta kaupunginjohtajalta sitoutumista elinkeinoelämän etujen sijasta kuntalaisten etuihin, turkulaisten arkisen elämän kannalta tärkeisiin asioihin. Valtuuston luottamusta nauttivan johtavan viranhaltijan tulee panostaa erityisesti alueellisiin sosiaali-, terveys-, varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluihin.

-Edellytämme uudelta kaupunginjohtajalta sitoutumista kaupungin sosiaalisen ja alueellisen eriytymisen torjumiseen ja julkisen asuntorakentamisen edistämiseen, ryhmä toteaa.

 

Lisätiedot:

Johannes Yrttiaho
puheenjohtaja
Vasemmistoliiton Turun valtuustoryhmä


Kommentera inlägg


Namn:*

Hemsideadress:

E-postadress:

Meddela gärna om kommentarer via e-mail.